Omtale af Le-Clubs vine

Frankrig

Fleurie:
Vinklubbens første vin Fleurie, er stadig med på Le Club top 3-salgslisten. Og det er vinen til enhver lejlighed med ganske få undtagelser – men også vinen, som uden problemer kan drikkes, hvis man har en tildens til hovedpine efter indtagelse af rødvin. God på terrassen om sommeren, til lette retter, erstatning for hvidvin til fisken eller bare fordi man gerne vil have et glas vin.

Pinot Noir “L’or des fous”:
Saftig og elegant Pinot Noir fra Fleurie producenten Jean Loron. Duften af bær og hindbær og jordbær samt brombær og en snert af krydderurter. Smager er let, elegant, frisk og saftig med en frugtdrevet eftersmag. Velegnet til lyse kødretter. Drikkes nu og 4-5 år fra høståret. Prøv den, og afhængighed er en fare.

Domaine de la Lauzade:
Vinhuset som både laver rosè og rødving til Le Club. Rødvinen er en dejlig fyldig vin, som afspejler de farverige lavendelmarker i det sydlige Provence. Et godt glas vin til få penge. Og roseen er et eftertragtet glas blandt B-medlemmerne året rundt.

Alain Jaume:
Vi har i dag et pænt udvalg fra det populære Rhone hus. Clos de Sixte Lirac var den første vin fra Jaume. En kraftfuld Rhone vin med en perfekt blanding af Grenache noir, Mourvèdre(Monastrell) og Syrah/Shiraz. Det samme gælder for Domaine Grand Veneur. Begge vine rost af vineksperter rundt omkring. Parker er kæmpe fan af Alain Jaume for deres intense, dybe stil og uovertrufne Grenache håndteringer. Og så er det en dejlig oplevelse at gå på opdagelse i husets Chateneuf du Pape, lillebroderen ”Les Champauvins” og Ventoux ”Les Gelinottes”. Grand Veneur har vi også i en magnum flaske hvis man sidder selv en aften sammen med ægtefællen, og kommer til at diskutere Mette Frederiksen.
Og vi skal ikke glemme hvidvinen Viognier fra Alain Jaume, der var en af de første biologiske vine fra huset. I dag er alle vinene med undtagelse af Grand Veneur biologiske.
De fleste af Alain Jaumes vine er med på Le Clubs top-3 salgs liste.

Domaine De la Palud: (ny)
I februar 2015 overtog Marie-Laure Grangeon hovedbygningerne og vinmarker fra faderen Jean-Marie Grangeon i forbindelse med et generationsskifte.Historien begyndte for Grangeon familien i 1841, hvor den første Grangeon overtog ejendommen, der oprindeligt stammer fra en tid med skydeskår.
Solide bygninger består, men i tidens løb sker der arvedelinger. Den seneste i dette tilfælde fandt sted for nogle år siden, hvor Marie-Laure og hendes mand var i helt andre karriereforløb. “Udfordringerne” blev taget op. Marie startede med et år på vinuniversetet i Suze la Rousse, mens datteren fortsatte sin kommercielle uddannelse.
De nuværende 10 ha. vinmarker er fordelt på 6 ha. Chateauneuf du Pape og 4 ha. Cotes du Rhone eller IGP.
I 2018 kunne man præsentere de første Chateauneuf du Pepe vine (årgang 2015) med de nye ejere.
75% Grenache, 10% Syrah, 5% Mourvedre, 5% Cinsault, 5% Counoise.

Bordeaux:
Vi har desværre fået ret så store prisstigninger på Chateau d`Escurac vinene. Det betyder vi har besluttet at droppe denne vine. Der er dog nogle kasser tilbage, som man kan købe til gammel pris så længe lager haves.

Gigondas:
Gigondas vinen fra Domaine Saint Gayan har nu fundet sin faste plads hos os. Man får her en vin, som i pris og kvalitet langt overgår hvad man kan forvente. Saint Gayan hører til de vin-huse man nævner, når talen falder på Gigondas. Det er et fremragende glas vin.
(ny)Den nye hvide fra Domaine Saint-Gayan er en blanding af Bourboulenc, Grenache Blanc og Picpoul, og afslører fantastiske kvaliteter til en lav pris! ‘Argiles’ cuvéen har en klar gul farve med grønne highlights og dryppende tårer. Citruspræg kombineres vidunderligt med indtryk af mango og ananas. Disse indtryk overføres til en frisk, frugtig, fyldig og rigelig smag helt frem til en lang og velsmagende finish. Perfekt vin som aperitif, men også den ideelle akkompagnement til skaldyr, muslinger, ja selv lette fiskeretter. En fantastisk lille vin i en normal flaske!

Cave de Prissè:
Saint Veran har været med Le Club næsten siden starten i 1990`erne, og er stadig på Le Clubs top-3 salgsliste. En dejlig Bourgogne vin til en aldeles fornuftig pris.

Auvigue:
Poully Fuissè er en klassevin hvor Chardonnay druen virkelig er kommet til sin ret. Den koster lidt mere, men er væsentlig bedre end man kunne forvente hvis man sammenligner med andre vine i samme klasse.

Cave de Virè:
Crèmant du Bourgogne er en klassiker hos os. For under 100 kr. får man en boblevin, der gør enhver velkomst til en nydelse. Den bør altid være tilgængelig i enhver familie, og indgå i enhver fest planlægning.

Volnay:
For et år siden fik vi for første gang Bourgogne vine med i sortimentet med Volnay. Og det var ikke nogen forkert beslutning. Er man til Bourgogne, så nytter det ikke at skænke et glas amarone. Sådan er det. Vi er først og fremmest gået efter kvalitet. Sidenhen har vi koncentreret os om prisen, og her har vi fundet et forunderligt match til glæde for alle medlemmer.

Pommard:
Kommunen Pommard ligger som nabo til Beaune syd for den berømte Bourgogne by. Her laves der udelukkende røde vine, som hører til de bedste i Cötes de Beaune. Vinene er mørke og maskuline, og kan fint ligge nogle år. Og det er Nuiton-Beaunoy, der er et vinfirma som distribuere vine fra forskellige producenter i Beaune, som har denne fremragende vin.

Gevrey Chambertin 1. cru:
Fra samme hus som Volnay og Pommard vinene kommer fra, har vi Gevrey Chambertin 1. cru – lavet af vinfolk der har været på stedet i generationer, og som laver gode, velproportionerede vine. Vi er midt mellem Dijon og Beaune i Hautes Cötes de Nuits Cöte de Nuits lidt syd for Vosne-Romaneè. Vinene de sidste 3-4 høstår har været fremragende fra Gevrey Chambertin, og man får her topkvalitet.

Meursault:
Denne hvidvin kommer fra et af de allerbedste hvidvinsområder. 2020 har en gylden farve med sølvfarvede nuancer. Vinen har aromaer af æbler, pærer og et strejf af krydrethed. Smagen i munden er tæt og fyldig – en fin syre i balance.

Marechall:
Nye Bourgogne vine til levering foråret 2021 er Savigny 1 cru ”Les Lavieres” og Bourgogne ”Cuveè Gravel”. Pinot Noir druen er her behandlet med største forsigtighed, og ikke udsat for stor- produktion, men derimod behandlet med stor nænsomhed. Under prøvesmagningen den 3.,4.,5.,6. og 7. november fik begge vine meget høje karakterer af A-medlemmerne og to tilfældigt udvalgte B-medlemmer, som vi ikke har set siden.

Le Blanc olivenolie:
Olivenolien fra Le Blanc er en del af Le Clubs dna. Det er olie af meget høj kvalitet – så høj at mange bruger en flaske olivenolie som værtindegave. Den er meget billigere end en stor buket blomster, og holder meget, meget længere. Prøv også den nye hasselnødde olie, som er utrolig velegnet til salater, oste og andre retter hvor nøddesmagen gør sig. Hasselnødde olien egner sig ikke til at blive varmet op, men er en nydelse kold.

Italien

Montalbera:
Vi begynder helt oppe i nord – i det nordøstlige Piemonte. Huset Montalbera er nok det vinhus i Le Club regi, som har høstet størst hæder og medaljer for deres vine gennem de seneste ti år. Og fra en langsom start for godt 15 år siden, er vinene derfra i dag med på Le Clubs top-3 salgsliste. I front Ruchè Laccento, der hos vinguruen i Italien, Lucca Maroni har opnået 99 point. Det er med garanti en vin som mange uden for Le Club ikke kender, og man med rette kan tillade sig at prale med. Med på listen fra dette hus er også Ruchè Tradizione, den populære Lequilibrio Barbera d`Asti og sidst, men ikke mindst, den nytilkomne Barolo. Ruchè Laccento fås i en magnum udgave i trææske, som man med fordel kan bruge til gave, og hvis man er flere om gaven, er der også en 5 liters Ruchè, der vil pynte på ethvert gavebord.
Et af de nyeste skud på stammen hos Montalbera er Fuori Catalogo. Den verdenskendte vindoktor, Luca Maroni har for 2. år i træk givet denne vin 98/99. Montalbera har her gjort deres bedste for at fremhæve egnens særegne frugtnuancer i Barbera og Ruchè druerne.Du får her en vin, der er højt ratet til en meget billig pris. Koncentrerede noter af vilde kirsebær, jordbær, granatæble og abrikos med efternoter af lakrids og peber. Denne Piemonte Rosso vin er absolut et fund. 70% Barbera og 30% Ruché. Drik den en varm dag eller som erstatning for hvidvin.

Monte Faustino:
Selv om Monte Faustino har været hårdt ramt på grund af nedlukninger i Italien, har vinmageren Paolo formået at holde salget oppe på et højt niveau. Og Paolo har også brugt tiden til at forbedre mange af husets vine. Givet dem mere kærlighed og ladet sig inspirere af Le Clubs A-medlemmer, der fra tid til anden har givet gode råd og stort set alt. Amaronen og Valpolicellaen ligger i front på Le Clubs top-3 salgsliste, og har gjort det i mange år. Og som tidligere nævnt har vi nu også en top amaronen med i sortimentet.
Den 3. vin fra Fornaser er Flò, som er et sikkert valgt, hvis man vil have en lidt mere blød og ikke så kraftige udgave fra Valpolicella dalene. Og så skal vi ikke glemme amaronens oprindelse, nemlig Recioto dessertvinene, der har eksisteret længe før man begyndte af producere amarone vine i 1950`erne. En utrolig populær dessert vin, som kan nydes til stort set alt. Kombiner en kasse med 3 recioto og 3 Passito Bianco Bure Alto, og du har alt hvad der skal kunne drikkes til en dessert.

Bortolotti:
Hvad skal man servere – hvis det ikke skal være Cremant – af boblevine. Her kommer man ikke uden om Prosecco fra det gode hus Bortolotti. Både ”47” og ”Extra Dry” er glimrende valg, og skal det være til en ekstra lejlighed – eller blot fordi man vil have ekstra nydelse, så vælg ”9-91”. Vinen, der i 91 måneder har ventet på at komme ud af flasken. Og vi skal love for, at det gør den. Kan fint erstatte mange hvidvine.

Østrig

Burger:
De østrigske hvidvine går sin sejrsgang, og er i dag med på Le Clubs top-3 salgsliste. Grüner Veltliner, Weissburgunder og Müller Thurgau er aldrig et forkert valg -nærmere det modsatte. Og skal man have en rosè, der er lidt anderledes frisk, så vælg den fra Weinhaus Burger. Få smagen af lifter, pister og løjper hjem i flasker.

Spanien

Ramos-Paul 2006
Ramos-Paul 2005 er en kompleks og elegant vin med en personlighed arv fra dens vinmarker beliggende ikke mere end 25 km (16 miles) fra Gibraltarstrædet og tusind meter høj, med indflydelse fra både Atlanterhavet og Middelhavet. De funktioner, der giver den dens fire varianter (Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Syrah og Merlot) og det miljø, de befinder sig i, har forvandlet Ramos-Paul-vinen til galionsfiguren af det, som mange nu omtaler som den nye spanske “Napa”. Dal.” 2006 er drikkeklar nu, men kan gemmes i de næste ti år. Vinen er ufiltreret og har derfor bundfald.

Danmark

DONS Cuvèe brut:
Mousserende kvalitetsvin fra Vinområdet DONS, 75 cl. 12 % vol.
Druesorter – Solaris, Orion og Madeleine Angevine
Fremstillet ved flaskegæring i min. 9 mdr. (Méthode traditionelle)

Skærsøgaard Solaris
Regional hvidvin fra Jylland 75 cl. 11,5 % vol. Enkeltdruevin. Druesort – Solaris.
Tør, kraftig og frugtrig vin med en naturlig restsødme på 5 g/l
BGB (Beskyttet Geografisk Betegnelse). En vin som overrasker de fleste pga den friske og aromatiske smag